Fundació Eixarcolant

Fundació Eixarcolant promou la pagesia local, la sobirania alimentària i l’agroecologia, facilitant l’accés a productes de qualitat a preus justos. Articulen la cadena de valor agroalimentària, des de productors fins a consumidors, fomentant cadenes locals i justes amb serveis adaptats al sector.

Informen els consumidors sobre la composició i origen dels productes per afavorir un consum conscient. Reforcen els vincles entre productors, comerços i consumidors, i generen coneixement per millorar la sostenibilitat i eficiència agroalimentària. Formen i acompanyen els actors del sector per millorar la seva situació laboral i social.

Desenvolupen processos que faciliten la comercialització eficient dels productes locals. Fomenten models productius familiars i cooperatius, agroecològics i resilients, que generen ocupació i equilibri territorial. Promouen el comerç local com a element de cohesió i dinamització social.

CIF: G22738140   ·   Número d'inscripció: 3486   ·   Data inscripció: 18/09/2025   ·   Població: Jorba   ·   Comarca: Anoia

CIF: G22738140
Número d'inscripció: 3486
Data inscripció: 18/09/2025
Població: Jorba
Comarca: Anoia

Junta directiva 2025

Aquestes són les 15 persones que formen part de la junta directiva de Fundació Eixarcolant segons el registre de la Generalitat de Catalunya el 30/09/2025.

President:
Marc Talavera Roma

Secretari:
Miquel Canet Sabaté

Vocal:
Cecilia Pilar Luján Bellón

Vocal:
Daniel Valls Cots

Vocal:
Dirk Madriles Helm

Vocal:
Enric Cuadras Oliva

Vocal:
Gemma Llanes Sagarra

Vocal:
Immaculada Puigcorbé Sabata

Vocal:
Joaquin Antonio Valldepérez Baiges

Vocal:
Lucia Palacin Pena

Vocal:
Manuel González de Molina Navarro

Vocal:
Marc Montaner Mayol

Vocal:
Maria Franch Galles

Vocal:
Oriol Comallonga Gavaldà

Vocal:
Salomón Torres Rodríguez

Els membres de l'òrgan de govern de l'entitat poden haver variat.
Depen de la propia entitat notificar-los a la Generalitat per mantenir-los actualitzats.

Finalitats de l'entitat

Article 5. Finalitats fundacionals

La Fundació té per objecte: Promoure la pagesia local, la sobirania alimentària, l’agroecologia i l’accés a productes de qualitat i a preus justos per part de la població, contribuint així a la generació d’externalitats positives en termes ambientals, socials i econòmics, reforçant la seguretat alimentària i facilitant l’accés a una dieta equilibrada.

Aquest objecte general es desglossa en els següents apartats:

  • Articular tots els actors implicats en la cadena de valor agroalimentaris, des de productors i elaboradors fins a punts de venda i consumidors, incloent també els actors logístics, l’acadèmia, l’administració, i la societat civil organitzada, per tal de fomentar cadenes de valor locals i justes, amb serveis adequats al context general del sector agroalimentari i a les necessitats específiques de cada actor.
  • Informar de forma clara i transparent als consumidors sobre la composició, origen, traçabilitat i impactes deis productes que es consumeixen, generant així eines per avançar cap a un consum conscient i informat.
  • Reforçar els vincles i reconeixement mutu entre productors -elaboradors, comerços i consumidors.
  • Generar coneixement, mitjançant i la innovació, que permeti millorar l’eficiència i la sostenibilitat de qualsevol de les baules de la cadena de valor agroalimentària.
  • Incorporar als sistemes agrícoles i a les cadenes de valor agroalimentàries recursos locals que actualment no en formen part de forma majoritària tot i estar disponibles al territori i complir amb els requisits necessaris a nivell alimentari, productiu i de resiliència al canvi climàtic.

Es tracta principalment d’espècies silvestres comestibles, varietats agrícoles tradicionals i races autòctones, entre d’altres.

  • Formar i acompanyar als diferents actors de la cadena de valor agroalimentària en tots aquells canvis i processos que contribueixin a millorar la seva situació actual a nivell laboral, econòmic, reconeixement social i competitivitatent o que n’incrementin el reconeixement social i les perspectives futures a nivell per exemple de relleu generacional.
  • Desenvolupar operatives i processos -a nivell productiu, manufacturer, logístic i comercial- que facilitin la penetració en el mercat dels productes locals, aconseguint que arribin de forma eficient i competitiva al consumidor final.
  • Fomentar la consolidació i creixement dels models productius de petita i mitjana pagesia, ramaderia o pesca, altament arrelats al territori, de tipus familiar o cooperatiu, amb maneig agroecològic, circulars, poc dependents d’insums externs, altament resilients al canvi climàtic i a les fluctuacions del mercat global, i capaços de generar ocupació i economia local que fixa població i possibilita l’equilibri territorial.
  • Promoure el comerç local, arrelat al territori, com a element de cohesió social dinamització local, bo i afavorint-ne la sostenibilitat i viabilitat econòmica.

Sobre els fundadors

l’Associació Col·lectiu Eixarcolant, associació inscrita a la Secció 1ª del Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya amb el núm. 58.994.

Font de la informació: Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia, Drets i Memòria. Última actualització: 30/09/2025.

Altres fundacions culturals (Anoia)

Fundació Ritort

Els Hostalets de Pierola

Fundació AUM

Els Hostalets de Pierola